Vintersæd og fugle

Vintersæd vs. vårsæd

Vintersæd omfatter de kornarter, der skal sås om efteråret og høstes følgende sommer. Vintersæden er i Danmark typisk følgende afgrøder: hvede, byg (vinterbyg), rug, raps og triticale. De kolde vintre i Danmark gør, at det kun er de stærkeste afgrøder, der vil overleve sne og frostgrader.

De afgrøder som ikke kan tåle vinteren kaldes vårsæd, og skal sås om foråret og høstes samme sommer. I Danmark er det typisk vårbyg, havre og vårhvede. 

Vintersæd_Vinterhvede
Vinterhvede
Vintersæd_Hvede_Vår
Vårhvede

Udfordringen med vintersæd

Når vintersæden er sået, er kornene meget udsatte for især uønskede fugle – særligt gæs. Gæs lever af græs og korn fra forskellige marker. Tidligere har gæs haft en tendens til at trække til Holland over vinteren. Men i takt med lidt mildere vintre og en større tendens til vintersæd i særligt Vestjylland, overvintrer mange gæs nu herhjemme i Danmark.

Problemet med gæs der æder vintersæden er med andre ord et stigende problem. Og hvad gør vi så lige ved problemet?

Løsningen på fugleproblemet

Der findes et hav af forskellige metoder til at holde fugle væk fra marker og afgrøder. Mange metoder (gaskanoner, høgedrager mm.) fungerer garanteret ganske upåklageligt – de første fire uger. Derefter vil fuglene typisk vænne sig til det valgte skræmmeudstyr. Men det nytter jo ikke, at fuglene efter de første fire uger kommer tilbage. Derfor får du nu løsningen! BirdAlert.

BirdAlert er et intelligent fugleskræmsel, der har indbygget fugledetektion og et stort lydbibliotek. Boksen registrerer når udvalgte fugle kommer inden for en radius af op til 250 meter, genkender fuglearten, og bortskræmmer herefter fuglen. Dvs. skræmmeværktøjerne kun aktiveres, når BirdAlert har registreret fugleaktivitet. For at få det maksimale ud af BirdAlert anbefaler vi, at man tilkobler et højttalersæt, som efter registrering vil foretage bortskræmning af fuglene – med fuglenes artsspecifikke skræmmelyde.

Eksternt skræmmeudstyr som gaskanoner og høgedrager kan også tilføjes, og i dette tilfælde vil BirdAlert sørge for, at de kun aktiveres, når fuglene registreres. For at undgå tilvænning.

"Vi har gode erfaringer med BirdAlert®. Vi bruger BirdAlert® til at holde gæs og råger væk fra vores marker. Vores marker bliver brugt til forsøg med nye sorter hvor det er fatalt hvis gæs eller råger forsager skader på afgrøderne. derfor beskytter vi markerne med BirdAlert®"
Olav Høegh
VKST Field Trials

For at læse mere om BirdAlert og landbrug klik herunder